Column Mary Fiers augustus 2018
Gezonder door bomen
Het was een opvallend bericht in de doorgaans zo nieuwsluwe zomerperiode. “Miljoenen extra bomen voor Brabant”. Met financiële steun van provincie Noord-Brabant en de Europese Unie gaat de Bosgroep in de komende jaren tussen zes en twaalf miljoen nieuwe loofbomen en struiken planten. Zo wordt in totaal 20.000 hectare kwaliteitsarme bos omgevormd naar rijkere, natuurlijke bossen. Met meer ruimte voor dieren en planten.
Dat is goed nieuws! Niet alleen voor de biodiversiteit in onze provincie, maar ook voor ons als inwoners. Dat natuur goed is voor je gezondheid, weten al langer. Maar wist je ook dat vooral bomen een positief effect hebben op stress? Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede boswandeling onder meer je hartslag en bloeddruk verlaagt, de productie van stresshormonen reduceert, je immuunsysteem verbetert en je gevoel van welzijn vergroot. Dat is mede te danken aan de aanwezigheid van phytonciden. Stofjes die planten beschermen tegen insecten en bacteriën én die een positief effect hebben op de gezondheid van mensen. Het werkt zelfs nog een tijdje door. Ook als je niet meer in het bos bent. Het Nederlandse Vitamine G-onderzoek (de G van groen) bevestigt dat mensen die meer tijd doorbrengen in de natuur, minder vaak naar de huisarts gaan met klachten als angststoornissen, hartritmeproblemen en zelfs diabetes. In Japan hebben ze 35 jaar geleden (!) al een nationaal gezondheidsprogramma geïntroduceerd, onder de naam shinrin-yoku. Dat betekent zoveel als ‘quality time met bomen’.  Inmiddels telt Japan meer dan 50 ‘therapeutische bossen’ waar je kunt deelnemen aan speciale programma’s die je helpen te ontspannen.
Het aanplanten van miljoenen nieuwe bomen in onze provincie heeft nog een extra belang: de bladeren van loofbomen composteren beter dan bijvoorbeeld dennennaalden en leveren zo een bodem op die veel beter in staat is om water, voedingsstoffen en mineralen vast te houden. Het maakt de bossen in de toekomst beter bestand tegen extreem weer, zoals de droogte van dit jaar.
De bewijzen die er voor pleiten om zorgvuldig met bomen om te gaan, zijn dus talrijk. Toch is het nog allerminst vanzelfsprekend dat wij onze bomen koesteren. Recentelijk lanceerde de regering een plan om wegen buiten de bebouwde kom veiliger te maken door bomen te kappen. Want, zo luidde de redenering, een-derde van de dodelijke ongelukken op deze wegen zijn het gevolg van een botsing met een obstakel. Niet zelden is dat een boom. Hoe tragisch die ongevallen ook zijn, het kappen van bomen lost niets op. De meeste ongelukken worden namelijk veroorzaakt door onverantwoord rijgedrag. Van ons, mensen. Daar kunnen bomen niets aan doen. Laten we ons ook realiseren dat diezelfde bomen CO2 vastleggen, waardoor de hoeveelheid CO2 in de lucht vermindert. Ze zuiveren bovendien de lucht van fijnstof en geven zuurstof af. Zuurstof, die wij mensen nodig hebben om te (over)leven. Eigenlijk is het simpel. Meer bomen. Niet minder. En zeker niet lichtzinnig kappen.

Mary Fiers
directeur
MFiers@brabant.nl
 
Ga naar onze website
Contact
E-mail opties