Column Mary Fiers juni 2018
Gezond verstand
Brabanders worden vaak ‘nuchterheid’ en ‘gezond verstand’ toegedicht. Terecht, naar mijn mening. Brabanders zijn als weinig anderen in staat om zonder veel poeha naar vraagstukken te kijken en met gezond verstand tot oplossingen te komen die vaak even logisch als geniaal zijn.
Gisteren (donderdag 31 mei) hebben stichting Voedselbouw Nederland, HAS Hogeschool en Groen Ontwikkelfonds een samenwerkingsovereenkomst getekend. Daarin hebben we met afspraken gemaakt over het realiseren van een voedselbos. Niet zomaar een voedselbos, maar het grootste productievoedselbos van Nederland. We hebben vastgesteld dat de interesse voor voedselbossen groeit, maar ook dat het vaak ontbreekt aan een goed en inzichtelijk economisch verdienmodel. Wil je de exploitatie van een voedselbos écht aantrekkelijk maken, dan moet je, zo is onze overtuiging, groot durven denken.
Met het voedselbos, zoals dat nu in Schijndel wordt gerealiseerd, zijn we de hobby voorbij. Dit initiatief gaat veel verder dan appels en bessen plukken voor eigen of recreatief gebruik. Het voedselbos in Schijndel is een voorbeeld van ondernemende natuur. Het gaat landbouw en natuur met elkaar verzoenen. Omdat het niet alleen de biodiversiteit in het gebied gaat verrijken, maar omdat het -op termijn- ook een goede boterham gaat opleveren voor de agrariër die het uiteindelijk gaat exploiteren.
Niet alleen stichting Voedselbosbouw Nederland en Groen Ontwikkelfonds Brabant hebben zich aan de pilot verbonden, ook HAS Hogeschool doet mee. Studenten van HAS Hogeschool gaan onderzoek doen naar de ontwikkeling van het voedselbos. De kennis, die daarbij wordt opgedaan, wordt vervolgens actief gedeeld. Onder meer met ondernemers en organisaties die elders vergelijkbare initiatieven willen realiseren. Zo heeft de pilot niet alleen meerwaarde voor de initiatiefnemers zelf, maar uiteindelijk voor iedereen die met vergelijkbare plannen rondloopt. Of graag op ideeën wordt gebracht.
Nog dit jaar wordt een begin gemaakt met de inrichting van de percelen. Als eerste worden hagen geplant. Eind november gaan de eerste appelbomen, hazelaars en bessenstruiken de grond in. Overigens zal pas na een aantal jaren sprake van een reële oogst. Willen we zeker weten of ons idee in de praktijk ook succesvol is, dan moeten we dus nog een paar jaar geduld hebben en wachten op de onderzoeksresultaten van HAS Hogeschool. Tot die tijd vertrouwen we op ons gezond verstand.
 
Mary Fiers
directeur
MFiers@brabant.nl
Lees meer
Contact
E-mail opties