Column Mary Fiers, oktober 2018
Natuurlijke Brabantse gemeenten

Steeds vaker worden wij uitgenodigd op gemeentehuizen, om samen met de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren na te gaan waar er, binnen de grenzen van de gemeente, mogelijkheden liggen voor de realisatie van nieuwe natuur.
Het bewijst eens te meer dat gemeentebestuurders in Brabant het belang van natuurontwikkeling niet alleen herkennen, maar in toenemende mate ook érkennen.
Meer en meer wordt binnen gemeenten de aanleg en het onderhoud van natuur een integraal onderdeel van hun visie op wonen, werken en recreëren.
De tijd dat er geringschattend werd gedaan over natuurontwikkeling, dat het vooral werd beschouwd als het ‘exclusieve speeltje’ van ecologen, die tijd ligt ver achter ons. 
Natuur heeft  aantoonbaar grote maatschappelijke effecten. Zo is uit onderzoek komen vast te staan dat investeren in natuur leidt tot minder ziekteverzuim en lagere zorgkosten. Zo is recreëren in de natuur goed om bijvoorbeeld obesitas en de kans op hart- en vaatziekten te verminderen. Zo herstellen ziekenhuispatiënten sneller in een groene omgeving. Ook de economische baten van natuur op gezondheid zijn groot. Denk in dat verband aan bossen, parken en andere groene gebieden als plekken voor recreatie en ontmoetingen. Groene gemeenten zijn ook aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven en kennisinstituten. Werken in een aantrekkelijke, groene omgeving zorgt voor werknemers, die met plezier hun werk doen, creatiever worden en uiteindelijk minder snel afhaken.
Natuurontwikkeling laat zich ook prima combineren met energie- en wateropgaven van nu én in de toekomst. Het bergen van afgekoppeld regenwater en het snel kunnen verwerken van grote hoeveelheden hemelwater wordt vanwege de klimaatverandering steeds belangrijker. Het slim vasthouden van water kan weer zorgen voor watervoorraden in drogere tijden. De combinatie met natuur ligt in dit verband voor de hand.
 
In de afgelopen twee jaar hebben tal van gemeenten, niet zelden in samenwerkingsverbanden, laten weten honderden hectares nieuwe natuur en tientallen kilometers ecologische verbindingszones te willen aanleggen. De vijf grootste steden van Brabant, maar ook een aantal gemeenten in West-Brabant, Hart van Brabant en Noord-Oost Brabant hebben hun krachten gebundeld en concrete plannen gemaakt voor de aanleg van nieuwe natuur. In het gezamenlijke bidbook van de gemeenten in Hart van Brabant is het waarom van hun gezamenlijke inspanning mooi omschreven: “Het realiseren van het Natuurnetwerk is van groot belang om de regio op lange termijn leefbaar te houden voor planten, dieren en mensen. Daarnaast willen we hiermee bijdragen aan de landschappelijke kenmerken en waarden van deze regio.”
Natúúrlijk is dat zo! 

Mary Fiers
directeur
MFiers@brabant.nl

Lees meer
Contact
E-mail opties