Bevlogen studenten brengen kinderen samen in ‘Zaans minidorpje’


Bevlogen studenten brengen kinderen samen in ‘Zaans minidorpje’
 
‘We willen heel graag dat bewoners vooruitkomen.’
Bij VoorUit zetten studenten zich in voor de buurt of het gebouw waar ze wonen. Ze werken aan maatschappelijke thema’s die lokaal spelen. In samenwerking met bewoners en partners organiseren ze laagdrempelige activiteiten waar mensen elkaar ontmoeten, van conversatielessen tot moestuinprojecten.
 
Lilian Ebbelaar is een van de zeven studenten van het VoorUitteam in Zaandam. ‘We wonen in flats in Poelenburg en Peldersveld. Op basis van relevante werkervaring zijn we door de stichting VoorUit geselecteerd, omdat we ons graag inzetten voor de buurt. We vinden het superleuk om met buurtbewoners te werken.
Drie woningcorporaties, Rochdale, Parteon en ZVH, stellen aan ons woonruimte in de buurt beschikbaar.’ Het project wordt ondersteund vanuit het Pact en begeleid door de gemeente Zaanstad en VoorUit.
 
Contactgezin is mijn favoriet
‘We organiseren activiteiten voor de buurtbewoners. Daarnaast brengen we twee uur door met een contactgezin, dat is mijn favoriete onderdeel. Ik studeer Antropologie en wil graag Arabisch leren. In deze wijk krijg ik de kans. Zo ga ik iedere week bij een Syrisch gezin langs. Zij leren mij Arabisch en we eten samen. Hun oudste dochter die ook 19 is voelt inmiddels als een vriendin.’ Andere studenten gaan bijvoorbeeld iedere week naar een eenzame oudere om gezellig samen te praten.
 
De buurt versterken
‘De mantra van VoorUit is “We werken samen aan buurten waar iedereen zich thuis voelt en zich kan ontwikkelen.” We willen de mensen ondersteunen door iets te doen wat echt werkt. De kinderen vinden het heel leuk bij de activiteiten die wij voor hen organiseren bij buurthuis De Bubbel.
Ik woon hier heel graag, het is bijzonder om met zoveel culturen samen te leven. Mensen praten graag even in de lift, dat is supergezellig. Vooral kinderen stappen op me af, met volwassenen heb ik veel minder contact. Bij Antropologie gaat het om het perspectief van de mensen met verschillende culturele achtergronden. Dat doe je door met mensen mee te lopen, zo leer je waar zij behoefte aan hebben. Je ziet dat het door het Pact de goede kant op gaat. Er wordt niet van bovenaf gekeken naar wat er nodig is, maar naar wat mensen zouden willen in de wijk. Een goed voorbeeld is de taalles voor vrouwen in de moskee.’
 
Nieuwe vrienden
‘Buurthuis De Bubbel is een plek waar kinderen een leuke middag kunnen hebben, hier kunnen ze nieuwe vrienden maken.
Alle kinderactiviteiten zijn een groot succes, zoals de spelletjesmiddag, de kookclub en de huiswerkbegeleiding. De creatieve activiteiten vinden de kinderen ook heel leuk.
Bij de kookclub maken we kinderen ook bewust van de ingrediënten, zo leren ze groente eten. Soms vragen kinderen om het recept, zodat ze het thuis ook kunnen maken. Leuk is natuurlijk als ze vertellen dat ze eerst geen groente lustten en nu wel.’
 
Minidorpje
Nadina volgt de opleiding Vaktherapie spraak en drama in Leiden: ‘Ik kom uit Zaandam en kende de wijk een beetje. Het is erg leuk om in Peldersveld te wonen. Hier is veel saamhorigheid en begrip voor elkaar, het voelt als een minidorpje in Zaandam. Iedereen kent elkaar, zo zijn veel moeders bevriend. Een moeder haalt bijvoorbeeld alle kinderen op bij De Bubbel. Het is erg leuk om activiteiten te organiseren in de wijk, het geeft veel voldoening.
We weten dat veel kinderen in armoede opgroeien. Je ziet het niet aan de buitenkant en er kan niet over gepraat worden. De eerste vraag is vaak hoeveel de activiteiten kosten. Gelukkig is alles gratis. Je hoort regelmatig dat kinderen op moeten passen op hun broertje of zusje of boodschappen doen voor de ouders, omdat die geld moeten verdienen.’
 
Bloemenactie, taart en koffie
‘Het is moeilijk om de volwassenen te bereiken. Laatst zijn we de flat rondgegaan; we belden aan met een bloem en de vraag of ze zin hadden om een keer langs te komen bij de Bubbel. Je hoorde dat mensen eenzaam waren, bijvoorbeeld omdat ze geen werk meer hadden. Iemand die slecht ter been was, zei dat het hem goed zou kunnen helpen. Maar de stap om ook echt bij ons langs te gaan is blijkbaar te groot. Ze vertelden dat ze graag een activiteit wilden, maar uiteindelijk kwam er niemand. Dat is jammer. We gaan nu iedere week een taart bakken die we bij een bewoner in de buurt langsbrengen. Die persoon mag een nieuwe bewoner aanwijzen die de week daarop een taart krijgt. Zo hopen wij meer mensen te leren kennen. Een ander plan is om met de koffiebakfiets van het Sociaal Wijkteam bij een speeltuin te gaan staan. We bieden dan een kopje koffie en thee aan en knopen een gesprekje aan.’
 
www.vooruitproject.nl/poelenburg-peldersveld